Torppamuseo

Torppamuseo 2017-08-20T00:05:44+00:00

Someron monipuolisin museo aivan keskustan tuntumassa.

Someron Torppamuseo sijaitsee kaupungin keskustassa historiallisen Hämeen Härkätien varressa. Museo koostuu kolmestatoista 1700- ja 1800-luvun rakennuksesta, jotka on siirretty museoalueelle Somerolta ja lähipitäjistä vuosina 1955-1964. Päärakennuksena on Riutan torpan päärakennus vuodelta 1823 Someron Terttilän kylästä. Riutta oli keskikokoista suurempi torppa, ja muut museon rakennukset on valittu kuvaamaan tämän kokoista torppaa.

Museoalueen rakennuksia:

Entinen Riutan torpan päärakennus Someron Terttilän kylästä. Pohjoispäätyyn veistetty vuosiluku 1823 on rakennusvuosi. Somero-Seura siirsi Riutan 1955 ensimmäisenä rakennuksena seurakunnalta vuokraamalleen museotontille. Riutta oli keskikokoista suurempi torppa, sillä siihen kuului 1800-luvun lopulla 17 peltohehtaaria. Muut museon rakennukset on valittu kuvaaamaan tämän kokoisen torpan elintasoa. Riutta on metsään raivattu yksinäistorppa. Sen pihapiiri on ryhmäkylien umpipihaa väljempi. Tämä on otettu huomioon rakennuksia sijoittaessa.

luhti

Luhti Kuusjoen Kuusjoenperän Yliharmilta on muistitiedon mukaan rakennettu 1800-luvun alkupuolella. Se siirrettiin museoon 1956. Vasemmasta alaovesta päästään jauhopuariin, oikeasta lihapuariin. Portaat johtavat luhdin solaan, jossa on käynti etu- ja takaluhtiin, missä kesäisin nukuttiin. Luhdista oikealla on puuvaja, liiteri, johon saatiin malli Tammelan Saaren kylän Kivilammen puuvajasta. Hirret ovat Rautelan Suutelan ns. Kortteeriladosta. Niissä on vuosilukuja vuodesta 1790 lähtien. Liiteri rakennettiin 1963. Kesäsunnuntaisin siinä toimii museokahvila.

Kaivon malli haettiin Someron (entisen Somerniemen) Palikaisten kylän (Koivulankulman) Kurkkulan talosta. Kaivo rakennettiin 1956.
Läpiajettava pihattorakennus on yhdistetty kahdesta rakennuksesta, koska lähiseudun alkuperäiset vastaavat olivat tarkoitukseen liian lahoja. Vasen pää, varsinainen pihatatto eli navetta siirrettiin Someron Kerkolan Lintulasta, ja oikea puoli, karjalato hankittiin Someron Lahden kylän Rekilästä. Karjasuojat yhdistettiin läpiajettavaksi pihatoksi 1957. Oikealla puolella oleva sikolätti siirrettiin museoalueelle Tammelan Kallion kylän Haiposta 1956. Kaikki rakennukset ovat 1800-luvulta.
Härkäpiahto, lato ja talli ovat alunperin Tammelan Kallion kylän Haipon piharakennuksia. Ne on rakennettu 1800-luvulla ja siirretty museoalueelle 1956.
Aitta portin pielessä on Someron Ollilan kylän Heikkilästä. se on rakennettu 1700-1800 -lukujen vaihteessa ja siirretty museoalueelle 1956.
Tuulimylly, ns. harakkamylly on Metsämaan Korvenkylän Niittymäestä. Se on rakennettu muistitiedon mukaan 1860-luvulla ja siirretty museoalueelle 1964.
Riihen oikeanpuoleinen pää on varsinainen riihihuone kiukaineen ja parsineen. Se on siirretty paikalle 1958 Someron (entisen Somerniemen) Härjänojan Sirrolta. Ovesta oikealla näkyvien merkintöjen mukaan riihi on tehty 1784. Lisärakennus, luuva tehtiin 1976 Someron Lahden kylän Mäenpään riihestä. Riihessä säilytetään mm. Soemron Kivisojan Kalliolasta saatua ruumislautaa. Luuvaan on varastoitu suurehkoja ajo- ja maatalouskaluja.
Sauna eli pirtti Someron Kerkolan Tiensuunkulman Lintulasta. Se on rakennettu 1800-luvulla. Lintulan saunassa ei ollut alunperin oven eteen rakennettua puusuojaa, vaan tämän malli saatiin Tiensuunkulman Klemen 1830-luvulla rakennetusta saunasta. Lintulan sauna siirrettiin pihaton kanssa museoalueelle 1957.
Paja Someron Talvisillan Uudestatalosta on rakennettu 1800-luvun alkupuolella. Se siirrettiin museoalueelle 1961. Pajarakennus tunnettiin savupiipusta, johon oli muurattu kipinähäkki. Päädystä alhaalta laskien kolmannessa hirressä ja sivuseinän kolmannen ja neljännen hirren välissä on reikä pitkää rautaa varten.
Riukuaita oli viime sotiin saakka yleisin maaseudun aitatyyppi niin pihapiireissä kuin laitumilla. Nykyisin se käy yhä harvinaisemmaksi. Museoaluetta ympäröi riukuaita, joka on uusittu jo muutaman kerran.

Someron museossa on kosolti yksittäisiä esineitä, jotka kuuluvat kansatieteellisiin harvinaisuuksiin.

Lähellä Someron keskustaa

Museotie 1, 31400 Somero
Puhelin: Museoemäntä Marika Haapala, 040 746 2845

Torppamuseo on sulkenut ovensa vuodelta 2017. Kiitos vieraillemme!