Tervetuloa Torppamuseon vanhan ajan jouluun!

12.12.2022

Someron Torppamuseolla pääsee tänä jouluna tutustumaan 1870-luvun joulutunnelmaan, kun Riutan torpan tupaan on katettu tuon ajan kuvitteellinen joulu koristeineen. Tyttöjen kamarissa on esillä Someron Tupanäyttämön toteuttama jouluseimi.

Terttilän kylässä sijainnut Riutan torpan päärakennus on rakennettu vuonna 1823. Riutta oli 1800-luvun lopulla keskikokoista suurempi torppa. Siihen kuului lopulta noin peltoa 43 hehtaaria ja metsää 13 hehtaaria. Isäntänä oli Kalle Rantanen, joka oli tullut taloon kotivävyksi Matildan mieheksi. Kalle oli vasta 21-vuotias tullessaan taloon ja nuoripari alkoi tarmokkaasti hoitamaan ja korjaamaan edellisen isännän jäljiltä hieman rapistunutta torppaa.

Tupa on ollut Rantasen perheen elämän keskus, varsinkin syksyn ja talven pimeinä iltoina. Silloin tehtiin yhdessä puhdetöitä. Elämänkatsomukseltaan torpan isäntä oli vakava ja uskonnollinen ja hänellä kerrotaan olleen kaunis lauluääni.

Perheen jouluista meillä ei ole tietoa. Voimme vain olettaa, että tupa on siivottu kunnolla pyhiksi ja joulua on vietetty hartaudella.

Avoinna: 14.–23.12. ja 27.–30.12. klo 14–18. 

Pääsymaksu: Aikuiset 2 euroa, alle 12-vuotiaat lapset ilmaiseksi