Savenvalaja Kalle Männistö

Kalle Männistön äiti oli ompelija ja isä suutari. Kaksi perheen vanhempaa poikaa ryhtyivät isänsä jäljillä opettelemaan suutarin ammattia, joten Kallelle piti keksiä jotakin muuta. Näin hän päätyi savenvalaja Kalle Roosin oppipojaksi.

Oppipojat auttoivat mestaria saven sotkemisessa ja manklaamisessa sekä kvartsikiven jauhamisessa. Oppipoika-aika oli palkatonta, mutta Kalle sai omalla ajallaan valmistaa verstaan savesta kukkopillejä myyntiin, ja niistä hän ansaitsi hieman taskurahaa.

Männistö oli oppipoikana 3 vuotta, jonka jälkeen hän työskenteli 15 vuotta valajana Roosin verstaassa, kunnes perusti oman liikkeensä vuonna 1932.

Alkuvaiheessa Männistö valmisti talousastioita, kukkaruukkuja ja kukkopillejä. Savenvalajien tuotteita myivät kiertävät myyjät, jotka kulkivat hevosella tai kuljettivat tuotteita vesikelkalla tai käsirattailla.

Sodan jälkeen tuli kuitenkin huonompia aikoja, kun markkinoille tuli muitakin astioita. Männistö oli töissä putkitehtaallakin, kun savituotteille ei ollut menekkiä. Sitten hän sai uuden artikkelin: kahviastiastot ja vaasit, joiden ansiosta 50-luvun loppu ja 60-luku olivat jälleen Männistön kulta-aikaa.

Kun Kalle Männistö vuonna 1974 kuoli, katkesi Kultelan kylän toista sataa vuotta kestänyt savenvalajaperinne.