Riihi ja Luuva

Riihessä puitiin syksyllä vuoden viljasato. Riihessä on kiuas, joka lämmitettiin hyvissä ajoin. Viljalyhteet tuotiin sisään ja nosteltiin ylös parsille kuivumaan. Riihtä lämmitettiin jatkuvasti, sillä savu ja kuumuus lisäsivät jyvien säilyvyyttä ja ajoivat hyönteiset pois.

Kun lyhteet olivat kuivuneet, parhaat jyvät eroteltiin heti lyömällä lyhteet tyksitellen riihen seinään. Sen jälkeen lyhteet viskattiin luukusta luuvan puollla, missä alkoi varsinainen puinti.

Korsia hakattiin varstaimilla, kunnes kaikki jyvät tuntuivat irronneen. Puinnin jälkeen jyvät ja oljet haravoitiin eri kasoihin ja vietiin talteen.

Jyvistä eroteltiin roskat ensin viskomalla jyviä lattialle kauhalla, jolloin kevyet roskat (mm. akanat) jäivät lähimmäs. Lopuksi jyvistä pohdittiin eli seulottiin kivet ja painavammat roskat.

Puhtaat jyvät kuljetettiin aittaan siemenjyviksi tai odottamaan jauhamista myllyssä.

Riihen oikeanpuoleinen pää on varsinainen riihihuone kiukaineen ja parsineen. Se on siirretty paikalle 1958 Someron (entisen Somerniemen) Härjänojan Sirrolta. Ovesta oikealla näkyvien merkintöjen mukaan riihi on tehty 1784. Lisärakennus, luuva tehtiin 1976 Someron Lahden kylän Mäenpään riihestä. Riihessä säilytetään mm. Soemron Kivisojan Kalliolasta saatua ruumislautaa. Luuvaan on varastoitu suurehkoja ajo- ja maatalouskaluja.